Grydebrød

I sommers lærte vi om herlighederne ved grydebrød – det var mens vi var i sverige med vores venner. Efter at have læst og afprøvet nogle forskelige opskrifter, forskelligt mel og prøvet med forskellig mængde vand er jeg kommet frem til følgende der bare virker:

  • 400 g Manitoba Note: vi har også brugt 500g Aurion hvedemel som er 80% sigtet. Det giver et lysere brød. Hvis man bruger 100 g grahamsmel i stedet for purpurhvede skal der lidt mere vand i så dejen ikke giver for fast, den skal være grødet. Vi holder os til maks 20% groft mel.
  • 100g purpurhvede (Aurion)
  • 500 ml vand
  • 10g salt
  • 10g gær

Gær opløses i vand, mel tilsættes og derefter salt. Det hele røres hurtigt samme og skal være som en tyk grød.

Hæver køligt natten over.

Næste morgen: Dejen tages ind, ovnen tændes på 250 grader og en ovnfast smedejernsgryde med låg sættes ind (vi bruger den her, som er monster dyr, men vi så et rigtig godt tilbud – og smedejernsgryder holder evigt – ikke reklame link). Når gryde og ovn er monster varm hældes dejen forsigtigt i gryden (man kan fyre lidt mel i bunden så dejen slipper lettere – for os er det bare ikke nødvendigt). Låget lægges på og det hele sættes i ovnen i 30 min. Derefter fjernes låget, ovnen skrues ned til 225 grader og brødet bager videre i 15 min. Herefter tages det ud, fjernes fra gryden og hviler en time eller to inden det skæres. Simpelt ik?

Nina Marquardsen - grydebrød
Fint rundt grydebrød

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.