Fotobog

(Sponsoreret indlæg – anmeldelse af fotobog fra saal-digital)
Efter jeg gik på barsel har jeg haft rigtig fin mulighed for at fotografere mere, hvilket jeg virkelig har savnet. Det gør en kæmpe forskel, at jeg er hjemme mens det er lyst og har mit gode kamera lige ved hånden. Her i januar skaffede jeg mig en ny printer så jeg kan printe billederne ud. Min gamle printer var fra USA og brugte amerikanske blækpatroner, hvilket ikke er skide smart i længden. Jeg gør meget ud af at mine billeder ikke kun ligger digitalt men at de får fysisk form. Så lige siden vi boede i Cali har jeg løbende printet 10×15 billeder ud og haft en stak enten liggende (nogen gange i frugtskålen) eller hængende.

Jeg drømmer ofte om at lave en fotobog for hvert år, så man kan kigge tilbage. Især nu hvor vi har sparkefisen der vokser og ændrer sig lynhurtigt. Sidste uge blev jeg gjort opmærksom på en mulighed for at lave fotobøger ret nemt og fik også mulighed prøve denne service næsten gratis mod ærligt at anmelde den.

Saal-digital

Servicen hedder Saal-digital og er baseret i tyskland hvilket ikke skal skræmme nogen. Faktisk får jeg altid printet i udlandet, ofte tyskland. Jeg ved ikke hvorfor det bare ikke virker i danmark, men det er simpelthen ikke konkurrencedygtigt og jeg har faktisk lang erfaring med et større kopi og printfirma her i landet, som jeg heller ikke er begejstret for. (ingen nævnt, ingen glemt).

Selvom jeg er professionel bruger af både Photoshop, In-Design, Lightroom og Illustrator besluttede jeg mig for at prøve Saals designværktøj. Jeg må indrømme at det var nemt at arbejde med, eneste funktion jeg manglede var genvejstasterne jeg er vandt til. Jeg har før lavet både fotobøger og kalendre manuelt og ved at man kan sidde og krampe over i timevis. Så nogen gange er det godt med et værktøj der hjælper en med at tage beslutningerne lidt hurtigere. Jeg forsøgte mig med en helt simpel version, mest fordi jeg i først omgang vil tjekke printkvaliteten og bogens øvrige kvalitet. Så kan jeg senere gå amok i farver tekst og striber.

Printkvalitet

Selv laver jeg Epson højkvalitets fotoprints hjemme. Det skal lige siges at print er et notorisk svært emne. Hvorfor? Jo fordi der er milioner af farver der kan vises på en skærm fordi den bruger lys-spektret RGB og kun en brøkdel af dem kan printes ud i pigmentspektret CMYK – en anden forskel er at blander man alle farver sammen i RGB får man hvid. Blander man alle i CMYK får man sort. Det var måske lidt mere info end nødvendigt, men jeg har undervist i det her snask i 10 år! Nuvel… Så er der forskellige farvesystemer, jeg skal spare jer for detaljerne, men farven gul kan være særlig besværlig. Det korte og det lange er, at man vil gerne have, at det man ser på skærmen også er det der kommer ud af printeren. Hvad man ikke vil have er døde skygger, lilla hudfarve, sort der ikke er sort osv. mht. bogens kvalitet vil man gerne have at man kan se fulde opslag ordentligt og at den ser professionel ud.

Nina Marquardsen fotografi_Saal-digital

Resultatet

Hvordan var så resultatet? Først lidt om forsendelsen. Da servicen er baseret i tyskland bruger de PayPal og DHL og ikke mobilepay og GLS, så selvom jeg kunne se at bogen var klar til afsendelse allerede dagen efter jeg havde bestilt den, var den faktisk en uge om at ankomme. Hvilket er lidt ærgerligt, men det har jo ikke noget med produktet at gøre. Mht. til selve bogen er jeg virkelig positiv. Billederne står skarpt og i smukke farver på højglans papir. Jeg valgte mat omslag fordi jeg syntes højglans hurtigt ser billigt ud. Det var måske en fejl fra min side, for billedet er ikke helt så skarpt på forsiden som de andre sider, farverne er mere mudrede. Jeg forsøgte mig også med et par enkelte portrætter og de er blevet rigtig fine i farvetonen. Det eneste billede der ikke er så godt i farverne som de andre, er et billede af Golden Gate Bridge der jo er en smuk rød farve. Den fremstår ikke helt så klar men mere brunlig.

Selve opslagene kan ligge helt fladt når man åbner bogen. det betyder at man kan disponere hele opslaget uden en dyb skygge i midten, hvilket for mig er vigtigt. Det giver også en vis tykkelse på siderne som er lækker. Tilgengæld ville jeg gerne have haft et lag papir ind som første side, inden man kommer til billederne. Mest fordi det første og sidste billede er limet fast til omslaget. Det er gjort pænt, men alligevel mener jeg det vil gøre bogen lidt mere lækker med et stykke papir, så man lige kan få lov til at åbne bogen inden billederne kommer. Man ville så f.eks. have mulighed for at skrive en personlig hilsen i hånden, hvis bogen er til gave. Alt i alt er jeg godt tilfreds og kan sagtens varmt anbefale servicen. Nu hvor vi snart skal holde barnedåb, vil jeg sikkert prøve deres kort. Link til saal-digital hjemmeside er her. og man får 110 kr i rabat som ny kunde. (har intet med mig at gøre)

For at se nærmere på min fotos er gallerierne her.

Nina Marquardsen fotografi_Saal-digital Nina Marquardsen fotografi_Saal-digital

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.