Første uge på barsel – eksamen, vendingsforsøg & kulturnat

Således fløj min første uge på barsel væk. Det er lørdag morgen (ja, jeg er lidt bagud på posts, men nu har jeg skrevet det, så ud kommer det) og Bassemanden har åbenbart besluttet sig for at sove længe. Første del af ugen brugte jeg på at læse til eksamen. Det skrev jeg om her. Torsdag morgen kl 9.00 var eksamen planlagt til. Kl 8.40 ringerede min bror fra Indien, hvor han er i et par uger med arbejde og spurgte om jeg kunne gøre ham en tjeneste. (Det er rockerdyrt at ringe fra Indien – og var faktisk også alvorligt ment – men mere specifikt bliver det ikke her på bloggen). Jeg fik taget min eksamen og var lidt speedet af det bagefter. Med 71 spørgsmål på 60 min. skal det bare gå stærkt, man har ikke tid til at sidde og funderer. Derefter mig ud af døren, fik lige sat Ronnie, vores robotstøvsuger til. Jeg fik klaret det jeg skulle for min bror, og spiste frokost med min svigerinde inden der lige var tid til en lur før Bassemanden skulle hentes. 

Fredag morgen skulle jeg afsted til Hillerød for at blive scannet – jeg har vist nævnt det før, men vi har en mistanke om at lillepigen ikke ligger rigtigt endnu, og jeg er hverken frisk på et kejsersnit eller en sædefødsel, så derfor prøver vi at få vendt hende, hvis hun ligger forkert. Det gjorde hun, sådan ret meget forkert! Egentlig troede jeg hun lå på tværs med hoveder i siden, men hun lå mere omvendt end først antaget, sådan halvt på tværs med hovedet oppe.

Vendingsforsøg

Jeg vil gerne lige være med til at afdramatisere det her med vendingen. Det har ikke det bedste rygte, hvorfor ved jeg ikke, nogen siger det gør ondt eller er vildt ubehageligt! Hvis man ryger i Google-fælden kan man læse alt muligt om vendinger, især om hvor sjældent det virker, hvor ondt det gør, hvor meget der er galt. Men ikke ret mange steder står der, at det faktisk er ret udramatisk. Jeg syntes ikke det var slemt. Faktum er at det virker i ca. 50% af tilfældene, og hvis baby først er vendt er der 5% risiko for at den vender sig tilbage.

Først kører de en CTG strimmel for at sikre at både livmoder og baby har det godt! Derefter får man måske (ikke altid) noget medicin den afslapper livmoderen, så den ikke begynder at brokke sig undervejs, det er samme type som man bruger til astmapatienter. Bagefter bliver maven smurt ind i gel og lægen tager fat i baby udenpå maven – sådan lidt i hoved og numse agtigt og forsøger at dreje barnet lige så langsomt og kontrolleret. De foretrækker at forsøge at lave en forlæns kolbøtte, da det ofte virker bedre. 

Man kan godt mærke at de tager fat, jovist – men det gjorde overhovedet ikke ondt, eller var ubehageligt. Så jeg forsøgte at slappe helt af, så der ikke var modstand nogen steder. Da baby var vendt blev jeg sat op så livmoderen blev presset sammen om baby og så kører de endnu en strimmel for at se om baby og livmoder har det godt. 

Lige bagefter var det langt mindre liv end før, og det var lidt underligt fordi spark osv, kom fra en anden side end jeg er vant til, men alle havde det fint og vi kunne smutte hjem igen. Det føltes overhovedet ikke som et overgreb på hverken mig eller baby – Tværtimod var det en utrolig lille ting i forhold til at alternativet er en sædefødsel eller et kejsersnit – Mange har et ret afslappet forhold til kejsersnit, men jeg vil bare gerne undgå det. Det er en operation, de skal skære gennem 7 lag af væv, muskler og hud, og der er alle de risici som normale operationer har. Så selvom det er fedt at muligheden er der, ser jeg det som sidste udvej.

Tilgengæld: Vi var blevet advaret om at det tog lang tid, og det gjorde det også. Fulde 3 timer, hvor den aktive del måske var 10 min. Så til sidst var jeg ret utålmodig.

Da der var styr på det hele, tog vi mod Humlebæk hvor vi havde en frokost reservation på Restaurant Sletten. Jess var jo med til det hele, så vi tænkte at vi lige kunne sparke lidt par-tid ind i dagen. Lige om lidt når lillepigen kommer ud er det slut med det i et stykke tid!

Efter dejlig frokost, kørte vi hjem og jeg kunne få en lur. Jess hentede Bassemand og så fik jeg lige smækket en æblekage sammen til om aftenen, hvor vi skulle spise med venner inden vi tager en tur rundt til kulturnat og det væld af aktiviteter denne lille by bringer 🙂 

Lige inden vi gik ud af døren tjekkede jeg min arbejdsmail! Der lå mit eksamensresultat. Jeg bestod med 74% (50% er bestået) Så nu er jeg officielt DGNB-konsulent!

Nina Marquardsen - Vendingsforsøg og frokost på Restaurant Sletten
Udsigten fra Sletten Havn

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.