Træ & træsorter

Vi skal tale lidt om træ idag… Yes, det bliver godt!

Mere præcist træ i hjemmet og en smule om de forskellig træsorter møbler typisk laves af. Hver sort har forskellig farve, men også forskellige farvetone. Derudover er der naturligvis forskel på om det er massivt træ eller finér.

Træ er levende og træ der bruges til møbler er meget lang tid om at tørre naturligt. I dag bruger man store ovne eller tørrerum for at trække fugt ud hurtigere, men som jeg husker tommelfingerreglen er træ ca. 1 år om at tørre pr. 2,5 cm tykkelse hvis det skal foregå på naturlig vis. Men få variationer fra sort til sort.

Nu er det de færreste der går i gang med selv at fælde et 100 år gammelt egetræ og begynder at snitte hjemmesløjd ud af det. Men det er godt at vide at hvis træ ikke er ordentligt tørt vil det vride sig og sprække.

Det gælder for massivt træ. Med finér er det alt andet lige noget nemmere. Finér er typisk kun 0,5-0,7mm. tykt og det giver nogle helt andre anvendelsesmuligheder, færre samlinger og et mere ensartet udtryk. Men det betyder også, at hvis man har møbler lavet med tynd finér, skal man ikke finde sin korn 100 sandpapir frem og gå fuld Gadaffi på det.

Finér er enten skåret, savet eller skrællet og åretegningerne bliver ret forskellige af de forskellige metoder. Hvis man vil læse mere om finer er her noget info

Men, det der ligger mig på sinde i dag er problemet med de mange træsorter i end hjem. Hvis man ikke får set sig om, har man lynhurtigt er fyrretræs gulv, stole af eg, bundstykker til døre af bøg og mormors maghoni eller teaktræs kommode. Alt sammen træ, yes og alt sammen virkelig forskellige farver. I øvrigt skal jeg snart skrive noget om farven hvid. Note to self!

Her kommer en  mini oversigt over trætyperne – lige som mit indlæg om den pefekte kelvin, er det her noget man selv kan nørde igennem på det store net. Jeg har lavet et lille billede der angiver farven for træet i stedet for et billede af selve fineren – det skal naturligvis nævnes at hvert stykke træ vil være forskelligt, så jeg taler i generelle termer.  Der er fine billeder af finér at finde her.

Hvis man skal bruge en dygtig inventarsnedker, har jeg flere gange arbejdet sammen med Gribskov inventarsnedkeri. De er knald-dygtige (og to af referencerne på siden har undertegnet arbejdet på 😉 )

Godt, lad os komme igang:

Fyrretræ

Nok den mest brugte træsort, både udendørs som træbeklædning – her er det oftest ret beset Gran og indenfor til møbler, gulve osv. Farvetonen er gul. Lige når det er helt friskt er det hvidligt, men uden en behandling bliver det meget hurtigt gult. Der er ofte mange sorte knaster i træet. Det er også en ret blød træsort som man nemt kan komme til at lave mærker i. Tilgengæld er den billig.

bøgetræ

Bøg er rødlig, hvilket gør den svær at sætte sammen i sin ubehandlet form med de andre sorter. Tilgengæld er det en hårdere trætype end fyr, mange møbler er lavet af bøg, f.eks. ofte Y-stolen under malingen.

Egetræ

Er er grålig brun – nogen gange helt hen ad grønlig, og årestrukturen er meget grovere end de andre sorter. Ubehandlet eg ser typisk ikke så smart ud sammen med andre sorter, netop fordi den er ret grov. men til gengæld er det en fantastisk hårdfør træsort. Hvid Eg er et godt alternativ til almindelig eg, og ellers en hvidoliering.

Røget eg

Meget smuk eg med en dyb brun farve der er kold i tonen og ikke varm som mahogni. Det skal lige siges, at den måde man laver røget eg på, er sindsygt giftig. Så vidt jeg husker er det faktisk ikke lovligt at producere det i Danmark, vi henter det fra tyskland. Jeg mener “røgen” er amoniakdampe. (knap så fedt, hvis man gerne vil redde planeten)

birk

Birk er hvidlig, nogen gange meget svagt rødlig, men bliver mere gul hvis den efterlades ubehandlet. Birk har en meget fin åretegning og er smuk som finer. Birk er den træsort der er lettest at parre med de andre trætyper på grund af den meget diskrete åretegning, især sammen med teak kan birk se smukt ud.

teak

Først: Den der smukke mørke, helt jævne teak møblerne fra 50erne er lavet af… Jeps det er død regnskov! Teak SKAL være FSC mærket ellers er det lidt som elfenben. Ingen grund til at brænde de møbler der allerede er lavet fra den tid, men nye møbler er altså no-go i regnskovstræ. Teak er gylden-orange i tonen og typisk mellembrunt. Åretegningerne er meget fine og subtile. Det der med FSC mærkningen, det gælder faktisk ikke kun Teak, det gælder alt træ – kig efter det.

Eller “Red Western Cedar”. I danmark hedder de Tuja. Det er et nåletræ med et meget højt indhold af olie, der gør at man kan bruge det som beklædning på træhuse uden at give det anden behandling. Beklædningen vil gråne smukt, næsten sølvagtigt og holder fint.. Det er et let træ, og olien er så stærk, at man godt kan få udslæt af den hvis man får en splint. (undertegnede er allergisk overfor ceder). Alligevel er jeg vild med cedertræ her bag skærmen.

Lærk er også træ med højt olieindhold og er meget langsomtvoksende. Sibirisk lærk bliver først fældet efter 150-250 år. Fantastisk til udendørsbrug, beklædning og terrasser. Gråner smukt med tiden, men lige når man sætter det op er det knald-gult. Til gulve er det ret varieret i farven, kanterne er lysere end kerne træet.

Mahogni er mørkebrunt, hårdt træ med gyldent brunt skær. Kan parres med flere af de andre sorter, men særligt fyrretræ kommer meget nemt til at se billigt ud ved siden af (hvilket det jo også er). Sættes det sammen med Eg vil egetræet virke endnu mere gråt og groft. Teak og birk vil oftes virke som gode kammerater.

Mørkebrunt som maghoni, hårdt, men har ikke samme glød som maghoni. Valnød er koldt i farven, men har ellers meget de samme egenskaber som mahogni.

bambus

Bambus er den nye dreng i klassen. På det lille billede viser jeg naturlig bambus som er ret gul i farven. Åretegningerne på bambus er meget anderledes end de andre træer, hvilket er naturligt når det er et træ/busk med helt andre dimmentioner. Bambus er enormt hårdt og kan tåle stort tryk, men sprødt. (Note to all: lad være at bruge det som flagstang)

Bambus bliver i dag indfarvet i mange farver, det tager godt i mod. Man laver sågar håndklæder af bambus. Hvis man ikke tænker for meget over at det transporteres fra den anden ende af verden med fragtskib der bruger olie, er det er miljøvenligt alternativt fordi det det vokser så hurtigt. Man skal være opmærksom på at det krymper meget fra våd til tør tilstand. Så hvis man vælger et bambusgulv skal man virkelig være obs på at det er tørt. Ellers har man 3 mm mellem hvert bræt ligesom i gamle lejligheder hvor trægulvet er sømmet på.

Der er mange andre sorter og varianter, men dette var den hurtige gennemgang.

Generelt ville jeg forsøge at holde mig til et par forskellige sorter. Men det kan være svært mht. møbler. Med de store flader som gulv og loft skal man tænke sig grundigt om.

Så er der lidt tips og triks:

Jeg ser mange eksempler på at folk maler fyrretræ med en hvidlig lasurmaling for at bevare træets struktur, men gøre det mere hvidt. Nu er det sådan at hvid ikke bare er hvid – og desværre kommer det ofte til at få et lyserødt skær. Det gælder både gulve, vægge og lofter. Så hvis man ikke vil have et lyserødt hjem, uanset hvor godt ens farvesyn er, så skal man lave nogle prøver og snakke med en god farvemand før man bare trasker i silvan og køber en bøtte hvid lak.

Maghoni ville jeg holde igen med på møbelfronten. Det bliver meget massivt i vores skandinaviske lys og de mørke vintre. Men objekter og mindre ting af mahogni er fint. Eller evt. et stort møbel der virkelig giver karakter.

Så generelt: Tænk over den grundlæggene tone i træet: gul, rød, grå, grøn, orange osv. Selv om det er subtilt, vil det være der og have betydning for sammensætningen. Det samme med kolde og varme farver. Valnød, røget eg, birk, og alm eg er kolde i tonen. Fyr, mahogni, teak, lærk og ceder er varme.

Til slut: Hvordan går det så lige for mig selv…

Tjaa, det er ikke lykkedes mig helt, i min spisestue har bordet ben af eg, min søns tripp-trapp stol er af bøg (heldigvis meget lys, så den ligner fyr) vores stole er hvidt fyrretræ og et par af dem er Teak. Så jo totalt kaos. I stuen har jeg birkefiners bogkasser, teak stole og indfarvet bambus. Så det er sådan set ok, hvis jeg skal følge mine egne tips 😉 Well – nobodys perfect – og det er faktisk slet ikke et mål.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.