Chefens Chili con Carne

Jeg ville have kald dette indlæg “Jess Chili” men han insisterede på at det skulle hedde “Chefens Chili”… det er helt ok, han er Chefen og jeg er Dronningen. Jeg har det sådan – og det er altså sikkert bare mig – men prinsesser kan ikke en skid, de bliver blå af ærter, skal hjælpes hele tiden og er mest til pynt. Dronninger har styr på deres S*** 😉

Nå, så fik jeg den ud af ærmet.

Yes…

Hvor kom vi fra…

Chili con Carne

Her kommer så Chefens Chili opskrift, den er perfektioneret ad mange omgange og herunder er resultatet (jeg har ikke noget billede af den, du ved at det mest er brunt, google it ;-):

Ingredienser (stor portion):

  • 800 g okse-bryst/tykkam/bov
  • 250 g sortøjebønner
  • 2 store løg
  • 8 fed hvidløg
  • 3 stængler bladselleri
  • 1 ds. hakkede tomater uden tilsatte krydderier
  • 1 spsk. hakkede/skivede jalepenos
  • 1 terning oksebouillon opløst i 5 dl vand
  • 2 dl æblemost
  • 1/2 dl balsamisk eddike
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 spsk. fennikelfrø
  • 0,5 tsks stødt kanel
  • 1 spsk. flydende honning
  • Salt og peber
  • Lidt mørk chokolade (min. 60%)

Topping:

  • Malet kaffe
  • Lime både
  • Cremefraice

Forberedelse:
Bønnerne udblødes i vand dagen før (dog ikke hvis de er fra dåse). Kødet skæres i 3×3 cm terninger, løg og hvidløg snittes fint, og bladselleri snittes i 3-5 mm stykker. Fennikelfrø knuses i en morter.

Opskrift:
Kød brunes i smør; lægges derefter til side på en tallerken. Løg og hvidløg svitses i smør (evt. også lidt olie), herefter tilsættes og svitses også bladselleri. Krydderier tilsættes og varmes godt igennem (spidskommen, fennikel, kanel, lidt salt, en pæn slat peber). Pas på med saltet idet bouillonen også vil tilføre salt. Tilsæt de resterende ingredienser, dog ikke bønner og chokolade (dvs. brunet kød, tomater, jalepenos, bouillon, æblemost, eddike, honning). Lad simre i et par timer. Tilsæt løbende ekstra vand hvis nødvendigt, dog uden at den ender med at blive alt for flydende. Herefter tilsættes bønnerne og retten simrer videre i 1/2 time. Til sidst smages til med chokolade. Den rette mængde af chokolade er en smagssag; jeg bruger typisk 1-2 knækkede “felter”. Retten bør selvfølgelig også smages til med salt og peber, og balancen mellem sødme og syrlighed justeres med honning og æblemost. Chili-niveauet kan også justeres. Serveres med godt brød til, og med frisk-malet kaffe, lime både og cremefraiche “on the side” som valgfri topping.

One Comment

  1. Pingback: Chefens Julegløgg | Nina Marquardsen | Mad | Jul 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.