Hvad ingen fortæller dig om en fødsel

Jeg har, med hjælp fra et par seje nybagte mødre, samlet en liste med emner som ingen fortæller dig om inden du skal gennem en fødsel – måske fordi det er irrelevant, men når man tænker på hvor meget litteratur af varierende kvalitet der er om emnet “fødsel” er det alligevel utroligt at disse oplysninger har undsluppet udgivelse. Som altid er nye emner velkomne til en opdateret liste 🙂

Listen:

 1. Man får tilbudt en uanet mænge rødt saftevand at drikke fødslen igennem… Der går rygter om at der også er gult saftevand i omløb på fødeafdelingen, men jeg fik kun den røde. Efter 14-20 timer kan man bare ikke klare mere rød saft.
 2. Når ens system skal genstartes og man begynder at tage jerntabletter, er ens bæ kulsort… Det er ret vildt – og det holder ikke op i løbet af en enkelt dag skulle jeg hilse at sige. Det er flere steder beskrevet at det er en skræmmende oplevelse at gå på toilettet første gang efter fødslen. Men det går egentlig forbavsende godt.
 3. Når man er i fødsel og jordmødrene holder øje med hvor langt barnets hoved har flyttet sig nedad, gør de det blandt andet ved at holde øje med ens anus… Jep! Der står mindst en person, gerne flere og kigger på dit numsehul. Eller rettere ændringer i udformningen af dit numsehul.
 4. Efter fødslen hvor maven skal trække sig sammen går der naturligvis lidt tid, og det er helt ok. Men i mellemtiden føles ens mave som en god blød gær-dej. Den er ganske rar at røre ved, og det er slet ikke som en “delle” men bare rigtig rigtig blød.
 5. Der er flere typer af smerter fødslen igennem, og flere typer af veer. Jeg har læst om “veer”, “gode veer” og “presseveer” – men ingen steder står der at presseveerne faktisk er de letteste at have med at gøre fordi man kan arbejde med dem fordi man også har pressetrang. Alle de andre typer veer, hvor man blot åbner sig gør sygt ondt, og man har ikke samme fornemmelse af, om de virker eller man efter 4 timer kun er 1 cm mere åben.
 6. Når de skal tjekke efter om du er sprunget i ringmusklen, er der stor sandsynlighed for at en jordemoder stikker en finder op i numsen på dig… og det er sgu lidt anstrengende, selvom man lige har presset noget ud der i størrelse minder om en 1½ L colaflaske.
 7. Der står flere steder at man er øm og træt forneden efter fødslen, men der står ingen steder at man har monster ondt i ryggen. Både fordi man har hvilet på maven graviditeten igennem, men også fordi at når man ammer, sidder man med en slap ryg og bærer på et barn, nogen gange i mærkelige stillinger. Man er faktisk bare generelt ret mørbanket i hele kroppen. Jeg havde sågar ondt i halsmusklerne af at spænde op når jeg pressede.
 8. Mange siger, at så snart barnet er ude mærker man ikke noget mere… Hmm, det er kun rigtigt hvis du er heldig. For nogen gør det sygt ondt når de skal føde moderkagen, sys og undersøges bagefter.
 9. Pudendusblokaden gør nas… så er det sagt – og hvis dine fødder pludselig sover er det bare blokaden (det var der ingen der fortalte mig, jeg troede noget var galt med mine ben).
 10. Man kamp sveder… før fødsel, under fødsel og efter fødsel!
 11. Dagene efter er oftest beskrevet som “Tiden hvor man bare kræver ro så man kan nyde sin baby”. Faktum er at man er udmattet på en måde man ikke vidste eksisterede, man er mørbanket, ens hormoner spæner rundt, barnet græder fordi det er sultent og mælken ikke er løbet til endnu. Intet har forberedt én på den vakuum-behandling ens brystvorter skal udsættes for og man tåler det hele fordi man samtidig er lykkelig for det lille hjælpeløse væsen der ligger på ens mave. Det er kort sagt en top kaotisk tid med masser af tårer – som man dog kommer igennem 🙂 men “nydelse” kan virke ret langt væk. Giv det 4-5 uger!

Læs om mine Første 14 dage i notatform her og kort om selve fødslen her

 

2 Comments

  1. Nina

   Oh yes – det fortalte de mig. Jeg havde en studerende med, så hun var meget opmærksom på alle “tegnene” på at baby flyttede sig. Lagde du i øvrigt mærke til at de siger nogle syge ting så som: “det kan godt nive en smule” osv… de er eksperter i underdrivelse…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.