Humus

Ok – jeg elsker humus! Men især elsker jeg humus som den laves af kokken Maoz Kashty, ejer af Oren’s Humus i Palo Alto. Han vil naturligvis ikke give sin opskrift væk, men han har løftet sløret for en ting: Ingen hvidløg! Faktisk udtaler han at hvidløg dræber humus (meget voldsomt – I know). Derudover er humus lidt som frikadeller: Alle har deres egen opskrift, og alle mener deres egen opskrift er den bedste.

Jeg gør mig ingen illusioner om at lave verdens bedste humus, men jeg har været specifikt på jagt efter Oren’s. Nedenfor er  mit bedste bud. Ud over at der ingen hvidløg er i, er der heller ingen olie i denne opskrift, hvilket gør den lettere at fordøje og man savner det ikke da der er masser af umami i tahini.

Man skal i øvrigt vide at humus nemt fermenterer, så det er mest behagelig at spise lige når den er ny-lavet, og (desværre) er det slet ikke så hurtigt at lave en ordentlig humus som at drøne en dåse kattemads-lugtende kikærter sammen i en vældig fart – det tager faktisk en smule længere tid.

Ca. 2 personer:

1/2 Kop (100g) tørrrede kikærter, find de mindste du kan.

1/2 tsk bagepulver

1/4 kop (55g) tahini

1/4 kop (55g) + 2 spsk koldt vand

1 spsk friskpresset citronsaft

1 tsk spidskommen

1/2 tsk salt

1 laurbærblad

evt. Paprika til pynt.

Sådan gør du:

  1. Sæt kikærterne i blød natten over (eller 8-10 timer) sammen med 1/4 tsk bagepulver, Bagepulveret gør at skallerne opløses og bliver til en lidt slimet masse. Hvis du har en anden måde at få alle skallerne helt af på, er det helt fint.
  2. Hæld vandet fra og hæld 1/4 frisk bagepulver over
  3. Rør bagepulver og kikærter sammen i en gryde over mellem-høj varme i 2 min. rør konstant.
  4. Hæld vand på kikærterne til der er 5 cm vand over, tilsæt et laurbærblad og lad det koge til kikærterne er møre og skallerne falder af. (30-45 min). Hvis der dannes meget skum skal det fjernes – nogen skifter også vandet efter 10-15 min kogning.
  5. Hæld vand fra og rens kikærterne så alle skallerne er væk, fjern laurbærbladet. Lad ærterne køle helt af
  6. Hæld kikærterne i en blænder, tilføj tahini, citron, spidskommen, salt og 1/4 kop koldt vand. Blend til de har en helt cremet konsistens.
  7. Blend de sidste 2 spsk vand i massen,
  8. Server med paprika som pynt, det kan også være persille, olie, hele kikærter eller andet.

 

Tilbehør er typisk pita eller fladbrød, med det kan også være grillet, krydret kød og israelsk salat. Der kommer opskrifter på det hele meget snart – Juhuu, Viel Spass og god fornøjelse. /N

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.